Vårt resande.

Vad spännande det är med den här nya diskussionen om flygresor som puttrar på. I DN har någon krönikör och en sociolog skrivit om hur flygresan börjar ändra status på grund av hur den påverkar klimatet. 

I P1 gick ett inslag där en konsumtionsforskare pratade om flygresor i jämförelse med cigaretter, hur något vi konsumerar kan förändras från att vara eftersträvansvärt till att vara skamligt. I radioinslaget var det också med en journalist som trodde att medelklassen snart inte instagrammar sina resebilder längre, utan kanske hur de odlar sin trädgård. Han hade själv gjort en lång flygresa till Kenya med sina barn och åkt ut till havs för att dyka i ett korallrev. Och när de kom ner var korallerna döda, på grund av klimatförändringar. Det tyckte han var såpass sorgligt att det skulle bli hans sista semesterresa med flyg sa han.

Jag och Nicklas har flugit utomlands två gånger tillsammans. Till London 2008 och med hela storfamiljen till Mallorca 2014. Såklart har vi ett miljötänk. Men vill du veta den stora hemligheten bakom våra flygfria semestrar? Vi gillar ju inte ens att resa! Jag längtar nästan aldrig efter det. Vi har ju sommarstuga också. Dit kan vi åka om vi vill åka nånstans på sommaren. Eller tåget till nån stad i Sverige. Eller bara stanna hemma och odla i trädgårn, för det är ju så himla skönt.

När det inte blev nån sommar i somras utan mest var kallt, så började jag däremot längta efter värme. Jag var beredd att gå igenom bökeriet med att resa för att få några veckor med värme och sol. Men eftersom vi aldrig reser blev jag så chockad över hur dyr en resa är. Vi hade tittat på att hyra ett hus i Frankrike i ett par veckor. Det kändes riskabelt att lägga såpass mycket pengar för att få sol och värme och riskera att... det kanske regnar och är kallt hela tiden. Eller att barnen är sura, eller att jag själv är sur, helt enkelt att det inte är härligt. Dessutom var det, ja, jag skulle kalla det omöjligt att resa med tåg med småbarn från Luleå till blablabla i Frankrike (jag kommer inte ens ihåg vad stan hette). Både på grund av tiden, kostnaden och det stohre Böhket. Jag fick kalla fötter. 

Hoppas det blir varmt i sommar.

PS. Konsumtionsforskaren i radion sa ”ja man har nästan fått skämmas om man har sagt att man ska stanna hemma på semestern”. Ja du, ibland är det bra att inte vara ett speciellt utpräglat flockdjur, hälsar hon som aldrig har känt av just det sociala trycket.