Det obetalda mercygillandet.

Så intressant. Jag har i olika sammanhang hört något ställas upp som ett problem, som jag inte kunde tro var ett problem. Det är att inte gilla inlägg i sociala medier. Alltså att se ett inlägg, men inte trycka på ”gilla”. Varför upplevs det här som ett problem? Låt mig ställa upp tesen.

Exempel 1: Det här har jag hört från flera håll. Folk har en bekant som de följer på Facebook eller instagram. De är lite trötta på den bekanta och... ja, helt enkelt, i verkligheten gillar de inte personens inlägg. Kanske skriver den bekanta saker som irriterar eller publicerar enbart repetitiva selfisar med plutmun. Folk känner ändå att de måste trycka på gilla på den bekantas inlägg, för att inte skapa konflikt. 

Exempel 2: Bekanta har hört talas om att folk avstått från att gilla deras inlägg och tolkar det som passiv aggressivitet på grund av surhet. Bekanta tycker att det är inte är okej, utan vill inte ha facebookvänner som inte stöttar och peppar dem. (Källa: en krönika i DN.)

När jag hörde om exempel 1 från olika håll tänkte jag spontant att det var fel, att det inte kan vara så att bekanta har sån koll på vilka som gillar och inte gillar deras inlägg. Alltså att det folk ägnade sig åt när de mercygillade bekantas inlägg var en onödig och överdriven hänsynsfullhet. Jag lärde mig att folk hade satt som rutin att med jämna mellanrum gå in och gilla ett antal inlägg hos bekanta som de var less på eller i verkligheten inte gillade. Ett folk som jag träffade i jobbet satt och klagade högt på en bekants instagramflöde medan hon tryckte gilla på varje foto för att bibehålla god stämning.

Jag tänkte att det kan inte finnas nån grund för det här beteendet, bekanta vet väl inte ens om jag har loggat in i sociala medier just när deras bild flög förbi, det kan inte vara sant att bekanta tänker på sånt här, det som folk ägnar sig åt måste bara vara ett meningslöst arbete baserat på ett hjärnspöke. 

Sen läste jag exempel 2 och insåg att det var det inte. Folk hade rätt. Bekanta sitter visst med koll på vem som gillar. Bekanta blir visst sura när folk gör en ickehandling, att inte trycka gilla på nåt inlägg, vilka inlägg? Allihopa, eller är det bara ett? Det vet jag inte. 

Mitt gapskratt fastnade i halsen och jag förstod mer om varför jag har så få vänner.