Ett nytt liv.

På planet hem från Uppsala senast tog jag upp det här med Nicklas: jag vet faktiskt inte om jag står ut med en till sån här norrbottnisk vinter. Det är på riktigt för mig, jag har svårt att vara glad under våra svåra vintrar och jag saknar varma somrar. Just nu, i april med en meter snö där ute, känns det svårt att ta att det snart ska bli vinter igen. Och faktum är att man får flytta söderut. 

Vi pratade om det. Nicklas inspireras av att nämna olika städer, han vill bo i en gammal stad med historia, eller där vi känner nån. Jag listar fördelar och nackdelar med att emigrera. Nackdelarna är stora, jag skulle flytta bort från min syster, barnens kusiner och mina föräldrar. Och jag älskar Luleå och Norrbotten på ett lokalpatriotiskt sätt, naturen, våra dialekter, här är mitt hem.

Men OM vi skulle flytta vill jag ha allt det här:
  • Långa varma somrar
  • Lugna grå vintrar 
  • Massor av odling
  • Göra mer konst
  • Mera självförsörjning 
  • Mera cykling
  • FRUKTTRÄD
  • Och tätheten och närheten till allting som finns i södra Sverige 

Kommentarer

Unknown sa…
Och jag tycker att norrbottniska vintrar verkar FANTASTISKA! Men vad fan vet jag lixom, jag bor ju inte där. Här nere med slask o skit blir det så otroligt mörkt och deppigt på vintern, inte så kallt dock.
L sa…
Jag håller med, snön lyser väl upp det norrbottniska mörkret trots allt? De halländska vintrarna är kalla, blåsiga och slaskiga. Verkligen grå snarare än vita. Samtidigt blir det förstås ljusare fortare och om en bor nära havet så kan somrarna ibland verkligen vara långa och fantastiska.
Malin sa…
Vi har såpass kort stund med ljus på dagen under vintern. Det är bara tre timmar. Jag kan bara redogöra för vad jag tycker, men jag hade mycket lättare att hantera grå vintrar i Växjö med mera dagsljus och stabilare väder än hur det är här i Luleå, speciellt med så stora snömängder som aldrig tar slut. Det snöar idag. Snön rasade från taket på baksidan och nu är snön högre än mig utanför matsalsfönstret. Jag orkar inte med att ta hand om snön. Forsla bort den, skotta, få fram barnvagnar i den, ta sig fram, cykla, köra bil. Jag tycker det är jobbigt att köra bil på vintern i mörkret och snön. Det är mycket enklare i grå sydsvensk vinter. I Växjö var snön borta i mars och det kändes vårlikt och i oktober satt jag och läste på en parkbänk. Så är det inte här. Och jag älskar värme. Mitt positiva tänkande har orkat med två jobbiga vintrar och två kalla somrar, men nu börjar det ta slut.
Jag tror för att få ut glädje av den norrbottniska vintern ska man gilla vintersport och friluftsliv och skoter, och det gör inte jag. Nu har vi haft en lillbebis också den här vintern, så det är säkert därför jag tycker det har varit extra jobbigt och är rätt fed up.
Unknown sa…
Ja usch låter inte särskilt kul. Tyckte det var skit att dra vagnen i vintras, plus kör knappt bil när det är snö ute. Och snöskottning! Det tänkte jag inte ens på! Har skottat snö två gånger denna vintern. Förstår dit om du vill söderut, rekommenderar Värmland. Älskar Värmland och alla i Värmland älskar Värmland. Det är det mysigaste och trevligaste ställe jag någonsin bott på! Vill aldrig bo någon annanstans.
Malin sa…
Inser att jag inte skulle ha nåt emot att mina barn växte upp som värmlänningar. Har ett gott intryck av Värmland. Skåne och Stockholm känns så främmande, men Värmland känns bara mysigt. Baserat på lösa känslor och ditt inlägg.