Politiken.

Politiken för mig har gått från att vara en del av min identitet till att vara ett verktyg jag använder för att få till förändring. 

Den här regeringsperioden har inte varit lätt och miljöpartiet har gjort många misstag. Men jag är kvar. 
Oavsett vad som har hänt i regeringen vet jag vilka människorna är här i Norrbotten och Luleå och vad de vill. Och jag känner mig lojal med dem. Och oavsett vad som hänt i regeringen så vet jag vad miljöpartiet faktiskt vill. Jag har läst valmanifestet och jag håller med om vad som står i det, jag blev glad av det.

Jag ska vara ärlig. Jag tycker att miljöpartiet har gjort skitsvåra kompromisser som var väldigt jobbiga för mig och som blev för mycket för många. Men där jag finns har jag ju haft noll insyn i de förhandlingarna, ska jag säga. Därför har mycket av krisen handlat om den interna kommunikationen för min del.

Sen tycker jag också följande: det fanns en sida av miljöpartiets kris som handlade om att vi skulle vara infiltrerade av islamister och i allmänhet om vår trovärdighet, som inte var förankrad i verkligheten. Det har gett mig värsta flyktimpulserna och varit jobbigt. Men när distansen kommer till det om några år undrar jag hur man kommer prata om det. 
Jag tror att den stora vågen av motstånd som forsade fram mot miljöpartiet också beror på att miljöpartiet vill förändra system som många starka aktörer vill behålla. Att vi fick jättemycket kritik även för orimliga saker, från alla håll, är en följd av att partiet hade hamnat i maktposition och att vi var farliga. För att vi i grunden utmanar strukturer. 

Kommer du ihåg när Fi bildades och medierna gjorde ner deras företrädare på löpsedel efter löpsedel? Ett tag kändes miljöpartiets kris lika orimlig. Och som att den följde samma logik. Det var farligt med feminism och det är farligt med grön ideologi.

Ja, iallafall. Jag kan ju i slutändan bara tala för vad jag själv kommer jobba för i politiken och det är det här:

Skapa jämlikhet mellan människor, motarbeta kapitalismen och vinstdrivande tillväxt som orsakar maktlöshet, klyftor och nedskärningar. Lyssna på människor som är missnöjda och låtsas inte att allt är bra när det inte är det för dem, öka deras medbestämmande om sina liv och lokalsamhällen. Stå för en radikal politik som är ett alternativ till det som folk ser idag. Jobba för ett hållbart samhälle där vi inte behöver råka ut för ekonomiska kriser, energikriser och ekologiska kriser som kastar omkull allting.