Om sossarnas asylpolitik.

Jag är politiskt engagerad, men orkar ändå inte se partiledardebatter. Det säger väl nåt. Det är både för att det är olidligt med de förskrivna talepunkterna och den bjäbbiga nivån. Det är helt enkelt frånvaron av en debatt. Och för att det är så deppigt att politiken drar mer och mer åt extremhöger.

När jag läste om den senaste partiledardebatten i efterhand kände jag sorg och äckel över samtiden. Ursäkta starkt uttryck, men det är sant. Allt ska BARA handla om invandring nu, i de här tiderna när vi har så akut behov av annat. Det finns en sån törst efter ett ledarskap som kan ta sig an alla svåra utmaningar. Men nej, nu ska jobbpolitiken handla om invandring, sjukvården handla om invandring, ekonomin handlar om invandring etcetera etcetera. Tidningarnas rubriker förstärker fokuset och rör upp stormar kring ämnet medan de centrala frågorna inte får en enda rad.

Känner mig så sorgsen, maktlös och arg över socialdemokraternas nya flyktingpolitik. Så otroligt besviken på våra representanter och ledare i detta stora parti. Och många andra partier, för den delen.

Ulf Bjereld är en sosse och ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet (och statsvetare). Såhär sa han till DN idag om S nya inriktning, som är förankrad i partiet:

"Det finns många som kanske tror att om S lägger sig nära M kan man döda den här frågan och få lugn och ro. Men det kommer ju bara göra att Sverigedemokraterna tar ytterligare ett steg till i en auktoritär riktning och tvingar i sin tur S och M att gå ännu längre ut. Det är en process som det inte finns något slut på, säger statsvetaren. "

"Under mina tre år som ordförande har jag inte vid något enskilt tillfälle mött så starka reaktioner som den här gången. Det kan ju bli en varningssignal för partiet att gå vidare med den här vad många uppfattar som, auktoritära och repressiva politiken."