De rätta åsikterna.

En sak jag har fått ut av sommaren är en bättre människosyn. Det låter kanske lite konstigt. Men vad jag menar är att jag märker skillnad jämfört med tidigare på hur jag tänker om människor som inte tycker som jag. Det har varit avdramatiserande att träffa fler som tycker annorlunda än jag. Att faktiskt prata om politik. Eller åsikter.

Jag tror att tidigare var jag mera noga med att folk jag gillade skulle tycka ungefär som jag. Jag hade en starkare känsla av att jag tyckte "rätt". Det har jag blivit av med nu till viss del. Alltså, jag tycker ju som jag tycker och det är mina värderingar, de är rätt enligt mig. Men jag ser inte en knivskarp gräns mellan rätt och fel som har hackats i sten mellan de två politiska blocken, till exempel. Jag förstår att många vill det som de tror är bäst för andra.

Äsch, vad svårt att förklara. Jag är bara glad att ju äldre jag blir, desto tydligare blir det för mig att människor inte är onda bara för att de tycker nåt som är annorlunda än vad jag tycker. Jag har kommit ut lite ur min bubbla. Det är ju positivt. Nu tänker jag på höger-vänster-skalan och alla värderingar och politiska åsikter som finns på den traditionella demokratiska skalan.

Sen blir det ju ändå ett stopp nånstans. Jag känner mig fortfarande skrämd eller arg över att folk röstar på SD. Enligt en artikel jag läste är det omöjligt att känna sig nyfiken samtidigt som man känner sig hotad. Det är en psykologisk mekanism som fördjupar polarisering. Båda sidorna är arga på varandra och blir mer och mer övertygade om att den andra sidan är dum i huvudet. Det kommer ju egentligen inget bra av det. Jag vet att det finns anledningar till att högerpopulismen har ökat, men jag har ändå så svårt på ett personligt plan att komma bort från ilskan mot SD-väljarna. Och jag tycker det finns fog för att vara arg också.

Kommentarer

Unknown sa…
Haha stark igenkänning på detta. Alltså jag ÄR ju sådär, iallafall politiskt sett, jag tror att alla som röstar på sd är lågutbildade människor från byhålor som inte fattar något. Rätt elitistiskt, men jag kan lixom inte få in det i huvudet att normala människor som läst deras partiprogram ba ”jamen det här låter ju vettigt! Röstar på dem”. Skällde även ut min mamma i 15 minuter efter att hon röstat på liberalerna, det var väl inte så schysst kanske. Kanske ska skärpa mig. Lite iaf.
Malin sa…
Men att ni pratade öppet om att ni tyckte olika, det var väl jättebra! Det värsta är ju om dialogen upphör. Det är nog fallet för många. Inte för att nån släkting röstar på Björklund kanske, men jag har då brutit kontakten med folk i min periferi som röstar på SD eller rensat bort dem från mina flöden. Men i politiken har jag träffat mycket trevliga människor från den borgerliga sidan och blivit mycket mer vänligt inställt till dessa människor. Jag har haft lite svårt att tänka mig att moderater vill det som är bäst för de flesta, men de flesta av personerna som håller på med politik tror ju faktiskt att de gör gott. Jag tror dock ej att de borgerliga har rätt politik, men där får debatten fortsätta :)