Så gick det.

Såhär gick valet i Luleå: miljöpartiet gick från fyra mandat till två i kommunfullmäktige. Eftersom jag var nummer 2 på listan antog jag att jag kom in. Men det var innan personrösterna var räknade. Jag har enbart myst åt att människor har kryssat mig. Igår när jag gick in för att kolla så blev jag förvånad, för jag hade ju blivit förbikryssad av partikollegan och politikerbegåvningen Paulina! Såklart var det välförtjänt. Paulina har varit ordförande i Luleåavdelningen senaste åren och har jobbat hårt i valkampanjen. Jag tycker om henne som person och har förtroende för henne som politiker. Det är rätt att hennes insats avspeglas i många kryss. Men för min egen del blev jag ledsen, eftersom jag var så sugen på att jobba i kommunfullmäktige.

Nu var det ju så att rösträkningen inte var avslutad igår. Idag är den det och i slutresultatet har Paulina fortfarande fler kryss än mig, men för att flyttas uppåt på listan krävs det också att kryssen utgör minst 5 procent av det totala antalet röster. Så blev det inte med alla röster räknade och därför är det trots allt jag som kommer in i kommunfullmäktige. Vilken resa.

Jag önskar vi hade fler platser att dela på. Men jag tycker ändå det är viktigt att jobba som ett team och verkligen inkludera alla som vill vara med och dra åt samma håll, mot samma mål. En sak jag gillar med partiet som jag har valt är ledarskapsformerna och medinflytandet.

Apropå jobba, en del har frågat om jag kommer att bli heltidspolitiker nu när jag ska sitta i fullmäktige. Det ska jag inte, det är bara en person som jobbar som politiker och det är nummer 1, vår gruppledare Janne. Som jag har förstått är det en person i varje parti som blir avlönad. Övriga är fritidspolitiker. Jag blir en sån. Men bra att veta är att alla har laglig rätt att arbeta politiskt och få ledigt från jobbet för politiska uppdrag. Jag kommer få ledigt när kommunfullmäktige sammanträder och jag får ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Det var det om det, det!

Kommentarer