Hur tänker en borgerlig? Malin spekulerar.

Jag vill nu kommentera den krångliga regeringsbildningen. Annie Lööf har kommit med en lista med krav som hon vill att Stefan Löfven ska gå med på, för att C ska släppa fram honom som statsminister. Det här ingår i listan enligt Dagens nyheter:

"Hon vill ha grönt ljus för sänkta skatter för dem som tjänar över cirka 39 000 kronor i månaden, liberalare arbetsrätt och ökad valfrihet i välfärden (alltså motsatsen till att begränsa vinsterna). Hon vill också ha friare hyressättning och beslut om lägre ingångslöner för nyanlända."

Det får mig att tänka två saker.

1. Jag har alltid känt mig så främmande för en politik som ställer sig på företagarens, alltså kapitalägarens sida. För mig handlar företagande om att människor ska kunna försörja sig själva. Det finns nån slags distans mellan det som berör mig och behoven hos mina nära och kära och det här med att företagande ska sätta fart på tillväxten för att Sveriges ekonomi ska bli större. Idag saknas ett klockrent samband mellan att mer pengar skapas i företag och att dessa pengar kommer välfärden till del. Jag är frågande till hur mer makt åt de som äger hjälper mig i mitt liv. När jag ser Lööfs önskelista undrar jag också uppriktigt: vem tycker det här känns attraktivt? Vem bland oss som röstade och valde den 9 september känner att det här är vad jag vill ha. Vinster i välfärden. Höjda hyror. Sänkta löner.

2. I en intervju igår sa Annie Lööf såhär: "De främlingsfientliga och nationalistiska krafterna har ju vuxit både när de har tagits in i värmen, som i Danmark, eller när de har stått utanför, som i Sverige. Jag tror snarare att Sverige behöver en handlingskraftig regering som kan genomföra politik som i sin tur minskar missnöjet." Precis så tycker jag också. Jag bara funderar på hur en person ställer sig till att den politik som hon förespråkar, enligt det vi känner till, enligt forskning alltså, är vad som har skapat missnöjet. Det är en återkommande fundering hos mig; hur förespråkare för en borgerlig politik ställer sig till forskningsrön och evidens. För mig är det väldigt svårt att se hur man kan fortsätta en politik som minskar tryggheten och ökar polariseringen med den kunskapen.

Kommentarer