När vi läste om träd.

Charlie är inne på forskning sen en tid tillbaka. Hon ber om att få "forskningsböcker" (med det menar hon böcker om vetenskap eller fakta om djur eller rymden eller så).

I somras var hon intresserad av mörk materia och krävde att få lära sig mer om det. Jag beställde den mest passande bok jag kunde hitta. Charlie är sju år, men det fanns inga barnböcker om ämnet, så jag köpte "Kosmisk cocktail" av Katherine Freese. Den har ett språk som är skrivet för vuxna utan förkunskaper, vilket var det närmaste jag kunde komma ett enkelt språk. Freese hade också gjort sig mån om att lyfta kvinnliga forskare i boken. Det var så roligt att få läsa högt för dottern och råka på namn efter namn på kvinnor som forskat inom mörk materia.

Mörk materia är ett mysterium. Det utgör en stor del av allt som finns i universum, mycket mer än vår vanliga materia (som Charlie kallar ljus materia). Vanlig materia är gjort av atomer. Vad mörk materia är gjort av vet ingen. Men de som forskar säger att mängder av mörk materia kanske passerar igenom våra kroppar varje dag, utan att vi märker av det eller tar skada av det. Och vi vet att varje lysande galax av stjärnor, inklusive Vintergatan, är innesluten i en mycket större sfär, en boll av mystisk mörk materia.

På Netflix finns en teveserie som heter Supersmart. Charlie har sett avsnitten flera varv. Hon säger att hon ska lära sig allt utantill och bli som programledaren Sahana. Supersmart handlar om allt från naturlagar till känslor.

Jag är så stolt.

En kväll när Charlie trängtade efter kunskap plockade jag fram två böcker: "Kosmos: en kort historik" av Stephen Hawking och "Trädens hemliga liv" av Peter Wohlleben. (Hahaha, jag älskar att han döpte boken till en Kosmos, en KORT historik. "En kort historik över all tid som förflutit." Det är roligt.)

På kvällen la vi oss tillsammans och jag läste upp den första sidan i varje bok, sen fick hon välja vilken hon ville höra mer av. Hawking inleder med att ställa frågor om vad tiden är och ifall det kan vara så att universum består av ett torn av sköldpaddor, vilket en tant hade sagt till honom. Wohlleben berättar om ett mysterium i skogen, då han upptäcker en flera hundra år gammal stubbe som fortfarande är levande. Hon tyckte båda lät spännande och hade svårt att välja. Men till slut valde hon boken om träden.

Då läste jag högt och vi hade en underbar stund när världen vidgades.

Den gamla stubben som var helt övervuxen av mossa, men grön och levande inuti, levde tack vare att den fick sockerlösning via hopvuxna rotsystem från trädsläktingar som växte runtomkring. Det är trädens sätt att ta hand om varandra.

Kommentarer