Om att äta vegetariskt ute.

Det här är enbart en kravlista.

Krav ett! När jag äter lunch vill jag gärna mötas av ett vegetariskt alternativ som kan mäta sig i mumsighet med friterad kyckling och all annan supergod lunchmat som erbjuds i mängder i varenda källarhål i Luleå. Men något jag har noterat är: att det vegetariska och veganska utbudet ofta rör sig om soppor. För min del innebär det här att valet att äta vegetariskt inte bara blir en äkta moraliskt prövning, eftersom det i min mening är ett nedköp smakmässigt med vattentunn fänkålssoppa jämfört med kinabuffé. Det betyder också att jag behöver välja en dag när jag inte är hungrig för att äta vego på lunchen. För jag blir inte lika mätt av soppa som av kinabuffé. Kom igen du restaurangägare i Luleå och steppa upp till den här utmaningen, gör en vegetarian glad och mätt.

Krav två.
När jag läser menyn vill jag inte mötas av en detaljerad beskrivning av massa goda kött- och kycklingrätter och sedan ett fattigt: "Vegetariskt alternativ". Ett grundkrav i en meny är väl att det står vad det är för mat jag ska få. Är det en pasta med tomat och oliver? Är det nåt baserat på rödbetor? Är det soppa? Att dessa fantasier börjar flyga runt i huvudet på mig gör att det bildas ett osäkerhetsmoment. Det leder till att jag inte vågar ta det vegetariska alternativet, för jag vet inte ens vad det är eller om jag gillar sån mat. Vet du vad, du behöver inte ens skriva ut att det är vegetariskt över huvud taget, du behöver inte sätta det i en särskild spalt i menyn. Mitt förslag är, skriv pizza med kronärtskocka, svamprisotto, broccolipaj, ja du fattar galoppen. Jag kommer att kunna hitta, veta om jag gillar det och vilja köpa rätten om det står så.

Ja det var det, det.

/Sur person

Kommentarer