Om matförsörjning och en hållbar värld.

Man är ledig och tankarna rör sig. 

Den här debattartikeln var i DN idag. 

Skriven av två forskare som drar slutsatsen att mänskligheten inte kommer att kunna försörjas med mat i framtiden utan stora effektiviseringar och åtgärder. Och att i det ingår genmanipulerade grödor, men inte ekologiskt jordbruk.

Det finns en debatt i forskarvärlden kring ekologiskt jordbruk som jag vagt känner till. Det är några svenska forskare som är emot ekologiskt och som väcker upp heta och polariserade känslor varje gång de uttalar sig.

För mig är det inte intressant att ta ställning för eller emot ekologiskt i det här sammanhanget. Självklart vill jag leva med naturen och inte emot den. Jag är väl mer intresserad av svaret på frågan: kan vår framtida civilisation leva på ett ekologiskt hållbart sätt? Precis som när jag möter norrbottningarnas kärlek till sina bensinbilar tänker jag:

Om vi inte kan se möjligheten att ställa om till ett sätt att leva inom ekosystemets ramar säger vi alltså att ett hållbart liv är omöjligt. Omöjligt för oss människor. Och då är ju det nånting att ta ställning till. 
Min inställning är dock att vi kan väl försöka.

Kommentarer