Hänt i politiken.

Att hålla på med politik i praktiken är mycket lärorikt. Min första tid i kommunfullmäktige har varit dramatisk. Kommunen är inne i ett skede av kraftiga besparingar. Mötena har varit långa. För oss i vår lilla (men naggande goda) partigrupp har det varit mer jobb än jag varit beredd på.

I måndags på kommunfullmäktige debatterades de nya besparingarna. Bakgrunden är: Det finns ingen ekonomisk kris i kommunen idag, men kurvorna pekar åt fel håll. Socialdemokraterna saknar egen majoritet i fullmäktige och samarbetar oftast med Moderaterna. I det här fallet hade de gått ihop om ett budgetförslag. Vi i Miljöpartiet har inget samarbete med något annat parti och lämnade in ett eget budgetförslag.

Jag gick upp i talarstolen och sa såhär.


"Vi i miljöpartiet vill för det första prata om hur uppdraget är utformat kring att spara. Det är ett mål om att spara ett antal procent i pengar. Vi saknar en helhetssyn i det uppdraget: att spara utan att skapa kostnader i andra förvaltningar, i övriga samhället eller i framtiden. Vi har tagit del av informationen om de ekonomiska trenderna och ser att absolut, vi behöver komma i balans med ekonomin. 

Men vi bedömer att vi har tid på oss att göra det här utan att offra viktiga saker som jag är orolig över att vi inte kan få tillbaka senare, när de väl är borta. Jag tänker att nu har vi en möjlighet att spara på ett klokt sätt och därför är vi ett av de partier som vill använda 2019 till att titta på konsekvenserna och riskerna av det som är föreslaget. Till exempel att lägga ner en skola. Vad innebär det att lägga ner en skola? En skola som håller ihop ett bostadsområde eller en by. Vad får det för verkningar? Vi kan spara pengar kortsiktigt. Men skolan och förskolan är ju en kommuns allra viktigaste investeringar som vi vet att vi får tillbaka. 

Vi tror att det finns mera effektiva arbetssätt i kommunen. Där ser vi att vi vill sprida ut makten i organisationen till medarbetarna. Vi vill ge de anställda ett ansvar och ägande över sina verksamheter och enheter och ansvar över sina budgetar. Då tror vi att vi får de bästa åtgärderna. Sen finns det också andra sätt som kommunen kan samordna sig och effektivisera sig utan att tappa kvalitet. Vi vill ha en kommunorganisation där delarna drar åt samma håll för att ge Luleåborna en bra skola, omsorg och service."

Såklart röstade majoriteten igenom vår budget NÄ JAG SKOJA BARA, det blev besparingsbudgeten som gick igenom. 

Kommentarer

Bra! Både i stort och smått kan det vara vettigt att göra en risk och konsekvensanalys vid förändringar. Stå på er!
Malin sa…
Tack snälla för stödet!