Inlägget om Rocky.

Rocky är en av mina favoritserier. Eller var. Nu är den ju nedlagd av tecknaren Martin Kellerman, som slutade efter 20 år. Det känns tomt.

Under de sista åren med Rocky började serien mer och mer handla om att skildra stagnation. Rocky hade slutat med relationer, han vågade inte ge sig in i något nytt. Att skaffa familj var fjärran. Han vågade knappt gå på en dejt. Rocky hade trätt in i medelåldern. Han hade fått bygga sig det liv han ville, som handlade om att undvika saker. Han (både tecknaren Martin och seriefiguren Rocky) var en framgångsrik och rik serietecknare som styrde sitt liv och levde sin yrkesmässiga dröm. Det hade lett till att han isolerade sig. Alkoholen tog också mer och mer plats.

Hur mycket hade alkoholen att göra med motståndet att ingå relationer eller testa andra jobb, upplevelser? Göra intervjuer? Få någon förnyelse? Serien Rocky har uppmärksammats i flera sammanhang för hur alkohol skildras i den. Martin Kellerman har aldrig dolt sitt drickande i serien. Den har istället visat upp allting. Drickandet har konstaterats och upplevts intressant, men inte problematiserats. För några år sen gjordes en otrolig utställning om Rocky på Spritmuseum. Jag såg hur fantastisk utställningen var, men samtidigt blev jag beklämd. För Rockys drickande är ju inte sunt. Man dricker inte vin till lunchen, man ska inte vara full varje dag.

Det finns inga kvinnor i Rockys liv, ingen närvarande familj. Killkompisarna har stadgat sig. Det finns kvar några godmodiga grabbar som dricker öl och snackar strunt. I serien framkommer inget om att någon tar tag i Rocky eller tar hand om honom. Ingen ruskar om honom eller ifrågasätter. Situationen gav mig Avicii-vibbar. I serierna visar han upp sig själv, sitt liv och sitt inre. När jag ser titlarna på hans sista böcker är det som att höra ett rop på hjälp.
Det var lika underhållande som frustrerande att följa Rockys liv och jag såg fram emot att fortsätta göra det. Men förra året beslutade sig Martin för att sluta teckna Rocky och stängde fönstret till sitt liv. 

Martin uppgav lite olika anledningar till detta, bland annat att serien tog upp tid som han skulle vilja ägna åt att skapa annan konst. Jag hoppas att vi kommer få sen en helt otrolig utställning av Martin Kellerman om ett år.

Kommentarer