Avstå barn för klimatet?

Det finns en grej som brukar räknas med när man räknar upp sätt att minska sin klimatpåverkan: att avstå från att skaffa barn. I listorna över att välja färdsätt vid resor och vilken typ av protein vi äter tycker jag posten om barn sticker ut. Några exempel på hur man pratar om detta är Hanne Kjöllers krönika om att flygskam är bra, men barnskam är bättre. Ett annat är DN:s artikel med rubriken "Vill du göra en stor insats för klimatet - skaffa inte barn".

Detta sätt att räkna och tänka känns underligt. För många människor är barn en sån grundläggande del av ett fullt liv. Det är på något vis fundamentalt. Frågan om att skaffa barn skiljer sig så väldigt från vilket elavtal jag väljer och vilken bil jag har. Barn är kärlek, glädje och att mänskligheten fortsätter. Jag vet inte vad det ger för konstiga effekter och känslor att uppmana människor att avstå från barn för miljöns skull.

För ja, visst, barn har en klimatpåverkan. Det har ju även vi vuxna. De flesta människor som lever gör ett avtryck på klimatet, stort eller litet. Är det bästa vi kan göra för klimatet att sluta leva? Nog känns det väl som att man har tappat bort poängen med det hela då?

Om det kommer något gott ur matematiken kring barn och klimatutsläpp så skulle det vara att människor som frivilligt väljer bort barn kan vara nöjda över det även ur klimathänseende. Att normen om att alla ska ha barn kan luckras upp.