Låt robotarna komma.

Som bekant har jag nära till katastroftänkandet. Jag ser risker med såväl miljöproblem och högerpopulism som att måla om arbetsrummet. Men något som inte skrämmer mig är hotet om artificiell intelligens. Stephen Hawking sa att AI kan bli slutet för mänskligheten och världens forskare har gått ihop i ett nätverk för att förhindra farorna med detta. Jag borde bli rädd, men när jag letar inom mig känner jag bara en brinnande längtan efter AI. Åh gud ja, låt robotarna komma.

Jag har svårt att tänka mig något coolare än en robot som är lika intelligent om en människa. Jag syftar på en medveten maskin med generell artificiell intelligens, som klarar samma intellektuella uppgifter som en människa kan göra. Men inte bara den rena intelligensen fascinerar mig, utan att vi människor skulle kunna skapa något som är någon. En individ.
Jag svimmar vad coolt.

Vad är det man är så rädd för med AI då? En AI-expert förklarade det så här: en AI kommer att vara mycket effektiv och därför måste man vara försiktig med vilka uppgifter man ger maskinen. Om man till exempel ger den i uppgift att skapa gem skulle den kunna komma på att man kan göra gem av människor och på det viset utplåna mänskligheten för att skapa en enorm mängd gem.

När jag tog upp frågan med Nicklas mosade han expertens argument.
- Ursäkta mig, men hur skulle en maskin kunna börja göra gem av människor? Kommer den börja åka omkring och greppa med sina robotarmar efter folk? I såna fall föreslår jag som lösning: ge inte roboten armar.

Vi har gått igenom flera scenarier där samtliga har slutat i lösningen "ge inte roboten armar".

I en av poddarna jag lyssnade på tog en forskare upp att en äkta AI skulle kunna lösa många av världens problem så effektivt att vi människor inte ens kan föreställa oss det. Då kände jag åter hur längtans eld tändes upp i mig efter denna teknologi. AI känns som människans yttersta tekniska prestation, något som det möjligen finns risker med, om man ger robotar armar, och definitivt en del etiska dilemman kring, men som vi nog inte kan låta bli.

Tyvärr menade en professor i en annan podcast att AI med generell intelligens inte ens finns på forskningshorisonten. Läget verkar vara att den så kallade AI vi får dras med är alltmer vassa program för att sprida falska nyheter på facebook. Och det är ju inte ens riktig AI.

Kommentarer