Att hitta sitt hörn i sociala medier.

För något år sen meddelade en konstnär jag följer att hon tänkte stänga ner sitt instagramkonto som hade tiotusen följare. Hon ville veta om en skogspromenad fortfarande var lika kul om hon inte visade upp den för tusentals andra människor. Jag tänkte att hon var ofattbart slösaktig som vaskade något så oersättligt som ett populärt konto i sociala medier. Den valuta som en stor följarskara utgör. Alla likes.

Under våren tänkte jag på henne, när jag började ifrågasätta min relation till sociala medier. Något jag tänkte på var: ibland när jag är inne i en fin upplevelse är det som att jag inte kan bara njuta av den, utan genskjuter den, avbryter den, genom att ta upp mobilen och fotografera. Jag vill spara minnet och dela upplevelsen med fler. Men jag försöker att oftare bara vara kvar i upplevelsen med de som är med mig där och då. Särskilt med barnen.

Instagram får mig däremot att må bra. Det är kul där. Där finns en positiv atmosfär och det har nyttiga begränsningar. Du kan inte länka, det är ganska svårt att dela innehållet och så vidare. Det kan man ju både kalla för efterblivet år 2019 och se som en bra gränssättning.

Facebook har jag däremot haft stora tvivel kring. Det ger definitivt mycket, men jag har inte lyckats använda facebook på något sätt som inte gör att jag mår dåligt. Jag har försökt lura algoritmen eller använda självdisciplin. Jag raderade appen från telefonen, inte för att värna min integritet, utan för att göra så det blir krångligare för mig själv att kolla facebook.

Det som händer är att jag jämt skrollar facebook och blir illa berörd av något som dyker upp i flödet nästan varje gång. Eftersom jag inte känner mig helt med i huvudet vill jag även begränsa stress och störande intryck.

I mitt jobb har jag bland annat i uppgift att administrera facebooksidor, men härom dagen kom jag på lösningen: att ha kvar mitt konto, men ta bort alla facebookvänner. Nu har jag gjort det. Det är inte mina facebookvänner som har gjort något dumt. Facebook funkar bara inte för mig och jag fortsätter ju att ha alla relationer även utanför facebook. Nu ska vi se hur det blir med ett liv utan fb. Förhoppningsvis blir det något sundare.