Någon process.

Omge dig med dem. Hörs med dem. Håll kvar vid dem. våga blotta dig för dem. Minns dem.
Människorna som påminner dig om att du är grym och vad fan du ska fokusera på. 
Håll hårt i dem. Nära. I huvudet, i bröstet och i fingertopparna. 
Resten.
De som inte vill eller kan se dig, som inte vill eller kan låta dig störta fram med allt det som är du.
Lämna dem.

Av Oskar Hanska.

Det finns de som lever hela sina liv i ett sammanhang där deras egenskaper och förmågor betraktas som värdelösa. Det tänkte jag på i somras när vi var i Malå.

I Malå betraktas nästan allt jag kan som värdelöst och jag kan inget av det som folk tycker är viktigt. Jag menar inte att det uppfattas som värdelöst av alla, men att det finns en sån kultur.

Medan vi var i stugan skrev jag att samtalens nav är praktiska projekt. Jag för min del har inget att säga om praktiska projekt. Det pratas också en del om att ta sig från A till B, vilken väg är bäst, hur kör man och så vidare. Det har jag inget att säga om heller. Det innebär att i sociala sammanhang i Malå är jag som något slappt, genomskinligt spöke medan samtalet pågår. Liksom osynlig. Nästan varje gång någon pratar har jag inget att bidra med. I deras ögon måste ju det här betyda = jag har inget att bidra med.

Att beskriva kulturen i Malå kan olidligt lätt glida över i en karikatyrbild. Jag märker det när jag söker exempel på det jag uppfattar som en maskulin kultur och hittar snuset. Männen snusar lössnus och kvinnorna portionssnus. Det, den normen.

Det finns såklart sprickor i det här. Som när Nicklas syster blev upprörd över klimatförnekelse på ett barnkalas och högljutt förklarade hur avsmältningen av polerna förstärker jordens uppvärmning. Det var ofattbart imponerande. Eller när vi pratar om hur vi har det, istället för hur man bygger målar spacklar murar inreder tekniskt löser slipar skruvar mekar river anlägger. Där kan jag också finnas.