Spoiler alert! Min åsikt om Frost 2.

Lö lölölö lö lö

lö lö lölölöööö


Blö blö

blöblöööööblö


Okej. Nu har alla som inte vill veta något om handlingen i eller mina åsikter kring disneyfilmen Frost 2 hunnit stänga sidan.

Jag är en vuxen och önskade mig inga julklappar. Nicklas tyckte det var tråkigt, för han ville ge mig en julklapp. Då önskade jag mig en familjeupplevelse.

Det här kommer ju att låta roligt, men när jag öppnade julklappen sa han "jag har googlat och letat, men du gillar ju ingenting". Vilket är sant.

Kul att jag önskade mig en upplevelse när jag inte gillar exempelvis resor, spabesök, forsränning, höghöjdsbanor, danskurser eller skidåkning. Nicklas hade klurat ut att jag gillar ett smalt spann av upplevelser i form av filmen Frost, att gå på bio och äta på restaurang. Min julklapp var därför att få gå och se Frost 2 med Nicklas och Charlie och sen äta ute med hela familjen.

Frost är en av mina favoritfilmer. Den är perfekt och skapad av ett antal genier. Animationen, musiken, handlingen, takten, humorn: allting klaffar. Den är också en feministisk höjdpunkt i kulturen och har ett djup. Elsas trauma präglar hennes liv och förstör nära relationer. Men sen slår hon ju sig fri, vilket är underbart.

Vi har sett filmen cirka förti gånger och väntat på Frost 2 i fem år. Jag antar att de gjorde uppföljaren 2015 och sedan väntade medan den renderade till 2019.

Frost 2 var inte lika självklar som ettan. Jag förstår mycket av vad de ville ge oss och uppskattar det. Tänk bara när Elsa tämjer vattenanden, en häst av vatten som blir hennes riddjur. Elsa på en vattenhäst? Ge dig! Det hade kunnat bli fantastiskt. Att ELSA var det femte elementet. Såklart hon var! Fastän jag förstår att Disney har strävat efter att skapa samma emotionella förlösning som när Elsa bygger isslottet i den första filmen kommer vi inte dit. Det är såklart delvis för att musiken inte är lika bra. Det är lite svårt att avgöra vilken som är filmens stora låt, men In i en ny värld känns starkast.

Handlingen och huvudpersonerna Elsa och Anna gasar och bromsar. Elsa har inte blivit av med sin osäkerhet och hon vill fortfarande hitta sin identitet. Vid filmens slut känner jag inte att hon har fått ge utlopp för sina krafter och sin fulla potential. Varför? Vet du vad jag har önskat mig? En film där Arendal hamnar i krig. Något annat rike attackerar Arendal. Och gissa vad? De har en isdrottning som kan försvara dem.

Karaktären Kristoffer saknar agens, något som diskuterades på djupet vid frukostbordet imorse. Jag har flera teorier om varför. Såklart har filmskaparna velat bevara och förstärka systerskapet och det feministiska budskapet med kvinnor som ledare, komplexa karaktärer och biroller, en representation som jag älskar, där flickor och kvinnor finns med i förgrunden och bakgrunden igenom hela filmen. Men varför är Kristoffers enda motiv att han ska köra släden dit Elsa och Anna åker samt att han vill gifta sig med Anna? Är det en hämnd för alla såna motsvarande roller som kvinnliga karaktärer har haft genom filmhistorien? Berodde det på osäkerhet hos filmskaparna? Är det någon effekt av #metoo att han nästan inte tar ett enda initiativ och att hans sass är borta?

Frost 2 utspelar sig i ett nordiskt land, den är andlöst vackert animerad och vi Norrbottningar får se vår egen natur. Björk- och aspskogar och rallarrosor i olika stadier av blomning. Både jag och Nicklas tyckte att vi kunde svimma av hur snyggt det var.

Snögubben Olof är filmens mest intressanta karaktär. Han är ett magiskt väsen, som har skapats av Elsa. Ändå lever han och utvecklas. I den första filmen tittar han på norrskenet och upprepar något som Anna sa till Elsa när de var små: "Himlen är vaken". Han har alltså fått med sig något av sitt inre från Elsa. I den andra filmen är Olof orolig och funderar på existentiella frågor. Han kan också en massa förvånande fakta, som han berättar för de andra när de har tråkigt. Det fick mig att tänka att han har potentialen att utvecklas och bli långt mer avancerad än någon av de vanliga människorna. Samtidigt är han ju som ett härligt barn, oskyldig med bara gott i sig.

Olof är bunden till Elsa via hennes magi. Om Elsa dör så dör Olof. När Elsa blev nedfrusen nere i glaciären Ahtohallan var hon kliniskt död. Det ledde till att Olof dog i Annas armar. Det var ett smärtsamt ögonblick och låten Ett livet kliv som Anna sjunger efteråt är en beskrivning av sorg som känns äkta.

Blir man rörd av Frost 2? Men suck. Jag kände hur tårarna trängde upp redan vid anslaget med disneyslottet och de stämningsfulla, mässande rösterna. Jag grät cirka förti gånger under filmen. När den var slut och ljuset tändes i biosalongen satt jag och pillade på min läskflaska och låtsades som att jag inte höll tillbaka en fulgråt.

Nä, nu har jag skrivit jättelångt.

Efter filmen gick vi och åt tillsammans och jag drack en kaffe Karlsson.