Jämställdhet för robotar.


I sin bok 21 tankar och det 21:a århundradet tar Yuval Noah Harari upp MASSOR av saker. En sån sak är science fiction-film. Han har en intressant teori som går ut på att filmer om artificiell intelligens där forskaren är en man och AI:n är en kvinna inte handlar om mänsklighetens rädsla för intelligenta robotar, utan om mäns rädsla för intelligenta kvinnor.

Hela den välkända föreställningen att artificiell intelligens innebär medvetna robotar som hotar mänskligheten är tydligen långt från verkliga förhållanden. Jag tror jag har skrivit förut om att det skrämmande med AI är att de blir extremt effektiva, likgiltiga system som kan användas till precis vad som helst, till exempel att ha ihjäl en folkgrupp, av den som kontrollerar dem. Jag är ju mycket besviken över detta, men även över att AI kanske inte ens kommer att bli MEDVETNA!!1 Det är ju så deppigt att jag vet inte vad.

I filmen Ex Machina från 2015 blir en programmerare kär i en jättesnygg robottjej som

SPOILER ALERT

dödar sin skapare och flyr. Enligt Harari handlar det inte om artificiell intelligens utan om feminism. Det fick mig att tänka på filmen Her där Joaquin Phoenix spelar en ensam författare som blir kär i ett kvinnligt operativsystem som

SPOILER ALERT

utvecklas explosionsartat, växer ifrån sin mänskliga pojkvän intellektuellt och lämnar honom för att resa ut i kosmos med andra operativsystem. Och på den fantastiska HBO-serien Westworld, där fullt medvetna robotar som inte går att skilja från människor plågas för nöjes skull på ett upplevelsecenter. De kvinnliga robotarna är sexrobotar eller intet ont anande robotar som blir utsatta för till exempel våldtäkt. Den första säsongen slutar med att kvinnliga robotar

SPOILER ALERT

dödar sin skapare och flyr.

Om man tänker sig att såna historier är ett sätt för det traditionella samhället att ofarligt bearbeta känslor kring feminismen så är det ju både rörande och ganska träffande på ett lite drastiskt vis.