Ekorrhjulet och nyckeln till min ekonomi.

Jo, jag började lyssna på boken Jag lämnar ekorrhjulet. Den har ett viktigt perspektiv, nämligen det från ett ganska vanligt svenssonliv med jobb, barn, renovera köket, resor och slit och släng. Åsa som har skrivit boken lever minst sagt hektiskt som lärare och fyrabarnsmor och får en utmattningsdepression.

Den första halvan av boken handlar om spartips. För att klara ekonomin och få ett friare liv ändrar Åsa familjens vanor. Från att ha köpt 28 liter mjölk i veckan till bara 14. Hon börjar ge barnen ärvda kläder och skor, cykla och gå istället för att köra bil, semestra i ett vackert inlandsträsk istället för att göra flera utlandsresor per år, odla egen potatis och sallad. Tack vare dessa insatser sparar hon ihop såpass mycket pengar att hon helt enkelt blir mindre beroende av lönearbete över huvud taget. Hon blir fri, friskt och rik, skriver hon.

Det här var ju jättebra, men jag blir mest sur över att jag inte är rik. Vår familj gör redan alla de sakerna inklusive träsket, var är mina pengar??? Som jag har gått omkring och GORMAT om det här hemma.

Jag var tvungen att kolla i bankens app, som har en funktion för att visa vad man lägger pengar på.  Vad är det som har kostat mig, är det inredning, kläder, prylar? Svar nej. Bered dig på att bli chockad. Från min personliga lön har jag i genomsnitt spenderat 2-3000 kronor per månad i kategorin Restaurang och bar. Det är inte gemensamt för familjen, utan vad jag har lagt ut själv.

!!!

Kategorin restaurang och bar innefattar luncher på stan, restaurangbesök med familjen, karma-mat och hembeställning av pizza.

Några exempel på fördelning i min ekonomi:

Januari 2020: Kläder och mode: 818 kr. Restaurang och bar: 2900 kr.

November 2019. Kläder och mode: 0. Restaurang och bar: 2300 kr.

Det här var något jag möjligen kunnat ana mig till, men det var väldigt bra/jobbigt/jättebra/jättejobbigt att se staplarna.

Har med matlåda idag. Har satt två nya regler: Äta lunch ute EN gång i veckan. Aldrig beställa hem pizza. En restaurangbesök med familjen per månad (det kan vi vara värda).

Hund från 80-talet.