Konsten ska vara fri att provocera.

I höstas på budgetfullmäktige blev vi fundersamma. Sverigedemokraterna hade som förslag att kommunen ska förbjuda anstötlig konst i Luleå. Det var ingen som hade lust att bifalla (något) av deras förslag och förslaget om konsten väckte motstånd och frågor.

När SD:s representant skulle ge exempel på vad anstötlig konst är sa han "en docka med blod". Jag och Paulina fick samma tanke i huvudet: menar han mensblod? Det var ju en rolig tanke som fick oss att skratta, men det var inte taget ur luften.

I Sölvesborg har SD förbjudit "utmanande samtidskonst". I protest satte några ortsbor ut en docka med mensblod på offentlig plats. SD har också gjort allt möjligt som visar att just konst som skildrar menstruation är något de stör sig på och vill ha bort. De har försökt förbjuda menskonst i Stockholm och Jimmie Åkesson har uttalat sig om konst som skildrar mensen som exempel på dålig och oönskad konst.

På senare tid har SD också polisanmält en utställning om nazismen, sagt att enskilda journalister ska kunna straffas och velat kalla SVT-chefer till riksdagen för att de är missnöjda med innehållet i program.

Allt det här väcker sånt obehag. Och när jag tänker på ett Luleå där vi skulle förbjuda oönskad konst blir allt så surrealistiskt. Ska konstnärernas frihet begränsas så de inte kan måla vad de vill, eller ska de kunna göra det men inte ställa ut? Vem avgör vad som är anstötligt? Det är en helt knäpp begränsning av yttrandefriheten, precis som SD:s andra förslag om kultur och media. Sånt händer i ett fascistsamhälle.

Eftersom SD har varit så upphängda, eller rädda för, eller äcklade av konst som skildrar mensen fick vi ju inspiration. Den här veckan gör vi en liten kampanj för fri konst i Luleå. Jag och Luleåkonstnären Elisabeth Johansson Hallin har gjort varsitt konstverk som vi sprider och visar. Jag har skrivit en debattartikel om det här som jag hoppas kommer med i tidningen.

Här är våra bilder!

Malin Svedjeholm

Elisabeth Johansson Hallin

Vi gjorde en affisch med Elisabeths magiska bild.

Vacker offentlig utsmyckning i Luleå.