Svåra ämnen.

Ibland stöter man på ämnen som har blivit polariserade fast de logiskt sett inte verkar ha att göra med något. Att äta vegansk kost är en sån fråga. Jag upplever att det finns en onyanserad för eller emot kring veganism, att en förväntas köpa eller avvisa ett helt paket utan att kunna diskutera olika perspektiv kring kosten.

Som miljövän förväntas man vara för vegankost. Och jag tycker veganmat är bra. Men det skaver lite. Vegansk kost är ju bra för vuxna som gärna ska äta tillskott. Samtidigt har det förekommit flera fall där föräldrar som gett sina barn vegankost har råkat undernära barnen utan avsikt.

För några år sen när jag satt i barn- och utbildningsnämnden kom ett ärende upp om veganmat i skolan. Jag blev så himla förvånad när kökschefen motiverade sitt nej till att servera detta: "hur vi än räknar kan vi inte få till ett fullgott näringsinnehåll".

Som jag förstått beror det på att skolköket inte serverar tillskott och tillskott behövs för att barn ska få i sig allt de behöver med en helt vegansk kost. Jag hade inte vetat om att det låg till så. Kort sagt är det väldigt noga med hur man komponerar en vegansk kost till barn för att barnen ska få i sig det de behöver. Men det går, enligt livsmedelsverket, om man planerar bra och använder en del berikade produkter eller tillskott.

Det här har hängt med och i Luleå är det fortfarande svårt att äta vegansk mat i skolan även i gymnasiet. Idag är veganska gymnasieelever lite bakvänt hänvisade till en salladsbuffé där det finns ett utbud av baljväxter.

Ja. Jag tänkte bara att en bra sak man kan göra är att prata om ett svårt ämne på ett nyanserat sätt.