Jag vill ha en egen skog.

Igår kväll googlade jag runt på hur man gör om man vill plantera en naturlig skog. Alltså, det borde ju gå, eller hur? Vanlig planterad skog är liksom inte en normal skog, utan det är ett rutnätsmönster av träd med samma ålder och storlek, vilket gör skogen fattig och känslig. 

Då hittade jag information om tiny forests. Nu suckar jag. Jag orkar nästan inte med att bli så här vansinnigt inspirerad och påverkad.

Hur som helst, tiny forests är små miniskogar som man kan odla nästan var som helst. Metoden har forskats fram i Japan och Indien och genomförts ganska mycket i Nederländerna. På en yta stor som en tennisplan kan man odla en naturskog som blir ganska tät och växer fort. 

Jag blev tossig av det här. Jag läste om det i ingressen till en låst artikel i ETC. Än så länge finns ingen info på svenska och det verkar aldrig ha genomförts i Sverige. 


På vår tomt har vi två reservat där gräsmattan får växa fritt och i ett av dessa växer det redan en björk. Jag vill anlägga en miniskog! Det är inte helt utan insats, men det vore så roligt. 

Fem steg till att anlägga en miniskog:

  1. Titta på en naturlig skog som finns i området där du bor. Vilka arter bor där? Hur många av varje typ av träd, hur ser fördelningen ut? Din skog ska likna detta.
  2. Du behöver fixa din jord. Den ska vara såpass porös att rötter kan tränga igenom den. Du kan blanda in växtmaterial som är naturligt förekommande där du bor. Du ska också göra någonting helt otroligt: laga ett kompost-te åt din skog. Teet ska vara gjort av lite jord som verkligen kommer från en naturskog i området. Smeta ut teet på jorden. Då transplanterar du in svampar och mikroorganismer som är bra för skogen.
  3. Plantera dina plantor, som du har fått tag på antingen genom att köpa eller odla fram själv. Täck marken med gräsklipp. Plantorna ska vara av arter som har varierande höjd. Det ska bli fyra nivåer i din skog. Buskar, låga träd, lite högre träd, ännu högre träd. När träden växer kommer de att kommunicera och ge varandra näring via svampnätverket i jorden. 
  4. Du måste vattna skogen och rensa ogräs i tre säsonger. Beskär aldrig träden.
  5. Har din skog börjat bilda HUMUS? Humus är organiskt material som bildas på marken i skogar. När det har bildats ett humuslager i din skog behöver du inte sköta om den längre. Då sköter den sig själv. Hittills har miniskogar blivit självgående efter tre år.
Miniskogarna får en äkta biologisk mångfald och fast de är så små blir de hem för många djur.

Om jag inte får göra det här hemma, för att vi kommer på att vi kanske ska flytta snart eller något, så kommer jag behöva göra det någonstans. På en kolonilott, en död yta mitt i stan eller en övergiven fotbollsplan på Hertsön. 
Kolla, ganska mysig klänning va? Någon sydde upp såna här och sålde via Tradera. Kunde ej motstå.

PS: vi ska inte flytta, men planen är ju ändå långsiktigt att hitta en gård och odla zucchini. DS.