Malin undrar över grejer såsom annonser på instagram.

Yoohoo!

Jag använder ju få sociala medier, ja det är väl bara instagram egentligen. Men jag har börjat irritera mig på reklamen där, som liksom inte sköts snyggt. Nämen, det blir ju så uppenbart att instagram tjuvtittar på precis allt jag gör. Självklart vad jag skriver i mina egna inlägg och händelser, men också vad jag googlar på, söker efter på tradera eller nåt skit jag har fyllt i på någon enkät... som jag inte ens skickat in (extra graverande).

Annonserna som jag får efter det handlar ju om allt det jag googlat eller skrivit om. Till exempel när jag har sökt på ”regnbåge” på tradera, då fick jag reklam för regnbågsfärgade kläder på instagram. Jag googlade på ”krukor” och fick strax efteråt reklam för en massa krukor och så vidare.

Men en grej som nästan ger mig kalla kårar är att ibland har jag och N bara pratat om en sak och sen får jag reklam för den saken. Det har hänt flera gånger, men jag kommer inte ihåg vad alla grejerna handlade om. De här två exemplen har jag:

1. Jag och N satt i soffan, jag fick ryckningar i benen. Jag frågade då N ”brukar du få ryckningar i BENEN nån gång, du vet när man sitter stilla?” Han sa nej och jag sa ”jag vet ju att stödstrumpor ska hjälpa mot det” och att jag har ju stödstrumpor och att jag använde det för samma besvär när jag var gravid. Strax därpå fick jag se reklam för stödstrumpor på instagram.

2. Jag och N var på Coop och skulle handla tacogrejer, han sa ”sånt här gillar jag” och jag sa ”mango! Ja mango är jättegott”. Strax efteråt när jag kollar instagram kommer en annons för mango. Det skulle vara en mango som odlas på nåt schysst kooperativt sätt, men jag tänkte bara ”hjälp”.

Jag fattar inte om det finns någon förklaring till det här som inte är att min telefon liksom lyssnar på allt jag säger. Kan inte tänka mig en algoritm som kan räkna ut vid vilka tidpunkter jag pratar om stödstrumpor och mango, utan att tjuvlyssna. Om sådan AI fanns känner jag att vi borde ha löst klimatfrågan vid det här laget. Eller är det dags för foliehatt? 

Kram
Malin