Svaret är alltid "mera pengar".

 Nä, nu blommar det. Jag har läst... en tidning. 

I mitt lilla hörn på jorden puttar jag på för en debatt om tillväxt. Det handlar om att titta på något så bortglömt som hur vi vill leva och vad målet ska vara med allt som skapas och produceras. Jag längtar efter att ha den här debatten i samhället igen, att den ska lyftas upp på en allmän nivå och bli levande, bland vanligt folk och politiska partier. 

Ett exempel på hur tillväxt som företeelse dominerar våra sätt att tänka är att den finns inskriven i alla hållbarhetsmål jag har stött på. De globala målen från FN innehåller till exempel mål om tillväxt. Och i Luleå finns bland de andra hållbarhetsmålen, ett mål om att vi ska vara en växande stad. Målet för Luleå år 2050 är alltså att vara växande. Det tycker jag känns snett. Målet borde väl vara att vi ska må bra och ha det bra. Om vi har det bra, så finns väl inte behovet att växa kvar? 

Om det hela tiden finns ett tillväxtmål så pekar det snarare ut att något är ohållbart i samhället eller tankesättet. Behöver vi hela tiden öka våra intäkter och antalet människor för att saker ska gå runt? Det är inte hållbart. Är det ett självändamål att hela tiden öka intäkter och invånare? Nej, det vore knasigt.

Jag blev glad när jag läste ett inlägg i den här debatten i ETC idag, i ledaren av Johan Ehrenberg. Såhär skriver han.

"Varför ljög oljebolagen för mänskligheten i 40 år, förnekade sina egna forskares rapporter om oljans förstörelse av klimatet, finansierade lögnfabriker, fast styrelserna visste att det var fel?
Mera pengar.

Varför bromsade bilföretagen utvecklingen av elbilar, storsatsade på suv:ar och ljög om utsläpp och förstörde luften och framtiden för alla?
Mera pengar.

Varför slåss skogsbolag för gigantiska kalhyggen?
Mera pengar.

Varför stänger vi kulturaktiviteter under coronan men inte köpcentrum?
Mera pengar."


Han avslutar med: "Låt oss utgå ifrån vad vi behöver, inte vad som ger mera pengar". Det satte igång den där glöden i mig.

Jag har för övrigt skaffat ett sidenunderställ. Det är så mysigt!