Återupptäckten: raster.

Angående det jag skrev i inlägget med titel The joy of missing out. Tid finns VISST för återhämtning. Jag kommer inte att lämna samhället, vara ledig månader i sträck eller leva ett chill-liv, men varje dag finns flera tillfällen till paus. Och något jag har insett är att lagstiftningen smart nog har sett till att det finns. Det kallas rast. 

Något som har framkommit är att jag inte brukade ta rast. Jag pausade under lunchen, men satt i övrigt alltid kvar framför datorn. Jag gjorde inte samma saker hela tiden, men lät inte hjärnan vila. Helt otroligt att tillfällen för återhämtning faktiskt finns inbyggda i arbetsdagen, tycker jag. Det som händer nu är att jag lär mig ett sätt att jobba och leva som jag ska fortsätta med alltid. Det ska alltid finnas en paus att se fram emot, ett tillfälle för återhämtning, ett avbrott, en lucka, som inte är så långt framför en, hela tiden, varje dag. 

Just nu fylls mina pauser av 0 procent socialt, det är promenad, avbrott från intryck, meditation, vila eller sömn.

Är faktiskt så himla nöjd med hur jag mår just nu. Tycker det verkligen blir bättre. Inte minst tack vare sånt fint stöd från min nuvarande chef.

Vide.


Kommentarer

Creepy Stalker sa…
Vad inspirerande och fint! Jag gör precis likadant, sitter kvar framför datorn alltså, men imorgon ska jag ta riktiga pauser.
Malin sa…
Ja gör det! Pausa med det som verkligen är skönt, om det då är att dricka en kaffe, gå ut en stund, prata med någon eller ligga på sängen. Tror många hamnar i den här grejen särskilt med hemarbete, vet ju inte om du jobbar hemma i och för sig :)
Malin sa…
Ligga på sängen kan man dock faktiskt göra på mitt riktiga kontor också, för vi har ett VILRUM där jag är minst en gång per dag när jag är inne i stan! Ganska otroligt.
Arbetstidslagen är en fantastiskt framsynt lag egentligen. Man önskar ju att fler kände till den.
JennyB sa…
På mitt första sommarjobb som 13-åring städade jag på en förskola. Jag jobbade med en störtskön dam som inpräntade i mig: "Du ska ha rast lika ofta som vi som röker, men du ska inte röka. Förstått?" Lära för livet <3
Malin sa…
Vilken visdom Jenny!