Sommarsolstånd.

Under årets längsta dag drabbades jag av en lång serie politiska sammanträden, åskstorm och ett strömavbrott. Samtidigt med kommunstyrelsens arbetsutskott, som jag deltog på, pågick misstroendeomröstningen i riksdagen och regeringen föll.

Det var tufft!

För det första, jag förstår att det har blivit såhär. Det tog oerhört lång tid att krångla sig in i en regering efter valet 2018 och den uppgörelse man kom fram till har inneburit en konstig politik utan riktning. Det är frustrerande att se samhällsutvecklingen med ökade klyftor, oro och misstro och samtidigt inte ha en majoritet för att genomföra åtgärder som skulle hjälpa mot det här.

För den borgerliga politiken och de förslag som regeringen gick med på med C och L är såna som förvärrar samhällsproblem och ger bränsle åt högerpopulismen.

Jag tänker att alla partier som vill ha ett öppet land får en chans att göra bättre ifrån sig den här gången. Det handlar om att förhandla med vänsterpartiet, som vi i miljöpartiet vill göra. Nu finns vägen framåt där, med andra partier som delar grundläggande värderingar.

Vi i miljöpartiet har ett jättetufft utgångsläge. Vi bara tappar stöd och om det blir ett extra val så kanske vi åker ur riksdagen. Men samtidigt känns det bra att vara miljöpartist just nu, för nu behövs vi. I dessa tider känns det så bra att stå för frihet och framtid. Det är ju här vi ska vara.

De konservativa högerpartierna har ägnat de senaste åren åt att komma till ett läge där de är redo att bilda en regering med stöd av sverigedemokraterna. Det mest ångestfyllda med extra val är att vi kan få en slags svensk Trump-regering. Snart är det kanske vi som måste leva med att leva i ett land där vi har gett högerpopulister makt. Risken med att MP åker ur riksdagen är att vi inte kan fortsätta att jobba med klimatfrågan, som är avgörande på ett nästan makabert sätt just nu. Eftersom miljöpartiet är det enda partiet som kommer prioritera klimat och miljö i förhandlingarna med andra så försvinner det fokuset ur svensk politik, just när det behövs som mest akut.

Det är bara att stå här och göra det som vi behöver.