Blommor och ufon.


 För några veckor sen hörde jag i podden The Daily om en rapport om ufo-fenomen som släppts av den amerikanska säkerhetstjänsten. Jag var inte insatt i de senaste årens händelseutveckling i den frågan och blev ganska förvånad. Sen jag hörde avsnittet har jag snöat in ganska djupt på det här och det är så spännande. 

Kort sammanfattat så har den amerikanska militären sedan tvåtusentalets början gjort en del observationer av flygande föremål som inte går att förklara. För ett par år sen släpptes några filmer som tagits över havet med infraröd kamera från stridsflygplan och det gjorde att amerikanska kongressen begärde en ordentlig rapport om vad det här ens är.

Vad var det som gjorde mig så himla glad med det här? Att det var totalt oväntat för mig. Att det händer grejer på denna jord som vi fortfarande inte vet nåt om. 

Rapporten handlar om 144 händelser, varav man har kunnat förklara en, det var en ballong. De andra 143 händelserna har man inte kunnat förklara. Den delar in observationerna i fyra kategorier: skräp i luften, atmosfärfenomen, teknik från en främmande makt och övrigt. Föremålen i filmerna jag nämner har observerats med radar, på film och med blotta ögat av militärer. Föremålen rör sig på ett obegripligt sätt, dyker upp och försvinner, accelererar superfort fast det inte ska gå, de har inga avgaser, man fattar inte vad som driver dem och så vidare. De finns med i rapporten i kategorin "övrigt".

När jag sökte mer information stötte jag snabbt på föreningen UFO Sverige. De har en podcast som heter UFO Sveriges Radio där de tog upp rapporten. Jag känner mig nästan generad över att nämna det här och du förstår säkert varför. Spännvidden kring ämnet ufo är väldigt stor. Utomjordningar finns med i delar av New Age-rörelsen och sektliknande religioner som scientologerna. Såklart finns det också en stor glädje för många att drömma sig bort och tänka på flygande tefat och rymdskepp utan att bry sig om att söka riktiga förklaringar. 

Men föreningen UFO-Sverige var ett gäng jag kände att jag hade mycket gemensamt med. De är vetenskapligt sinnade personer som vill förklara händelser samtidigt som de är helt öppna för att titta på fakta oavsett hur okonventionella de är. De avfärdar inte saker för att det verkar "skumt", utan är nyfikna och försöker se saker i ett riktigt ljus. Jag har haft det SÅ mysigt med att lyssna på deras podd.

Så här skrev Dagens Nyheter om UFO-rapporten när den kom.