Leka med barn.

En grej som jag och Nicklas vill göra varje dag är att ha en liten stund med varje barn där de får styra vad som händer. Kan vara bara 10-15 minuter. Fastän det handlar om så lite tid blir det inte alltid av, det kanske låter konstigt, men under dagar när saker rushar på kan det bli kväll utan att man haft en stund av barnstyrt häng. Speciellt med C, som är tio nu och försvinner in på sitt rum. Eller om vi har hängt med andra under dan.

Vi tänker utifrån den där föräldrapyramiden där basen i umgänget ska vara positiv samvaro, medan regler och tillsägelser ska vara en liten del i toppen av pyramiden. Barn svarar ändå inte bra på tillsägelser och regler, deras hjärnor funkar inte så. Barn utvecklas av närhet och positiv uppmärksamhet. Vissa dagar känner jag hur pyramiden vill tippa omkull, det blir liksom bara en massa tillsägelser och inget annat. Men strävan är att vi framför allt ska ha det fint, vara intresserade av varann och släppa många strider.

Det Love oftast vill göra ihop med mig nu är att leka med sina mysdjur och dockor. Jag vet att jag inte är den enda föräldern som tycker det är svårt med rollekar osv. En del bara kan inte. Ibland kan det hända att jag går in i rollen, men några av de svåraste grejerna är:
  • L förväntar sig att jag ska driva leken framåt, medan jag sitter kallsvettig och försöker hosta fram nån slags story
  • Jag ska spela RÄDD i all oändlighet medan L är en läskig drake eller nåt. Oerhört påfrestande. 
All lek är ju inte rolig och behöver inte vara det. Det jag är ute efter är att hänga med i Loves värld en stund.
Sen händer självklart cirka en miljon saker varje dag med Love som är regelrätt underbara.


En skrämmande muffin som Charlie gjorde när vi tecknade tillsammans efter instruktioner i en youtubefilm hon hade hittat. Kul!