När unga agerar för sin framtid.

Det har gått ett par veckor sedan Linnea Backman stoppade trafiken utanför stadshuset i en aktion för sin framtid. Jag är glad att jag kunde vara stöd till henne den dagen. Linnea och jag känner varandra via Fridays for future och när hon frågade om jag ville vara med henne sa jag ja direkt. 


Medan Linnea blockerade trafiken stod jag vid sidan av vägen i rollen som support. Det var en stark och sorglig dag. Jag är glad att Linnea fick ut sitt budskap, men samtidigt oerhört sorgsen över att en tonåring är så orolig för sin framtid att hon är beredd att sätta sig framför trafiken för att bli hörd av vuxenvärlden. 


Linneas aktion har märkts, det bubblar av missnöje bland klimatförnekare och sverigedemokrater i Luleå. De vill avfärda och slippa ta Linnea på allvar. De har sagt att hon är manipulerad, att protester och aktioner är iscensatta och att forskarna och media ingår i en konspiration om klimatet. Detta säger så mycket om hur dessa människor fungerar.


De unga aktivisterna talar klarspråk och driver fram klimatfrågan på agendan, medan SD och klimatförnekare gör att de unga verkligen har anledning att oroa sig för sin framtid.


Hos mig har aldrig funnits någon tvekan, jag står med Linnea.