Underhållning som får pulsen att gå ner.

 Vilken tur jag har att det finns så mycket bra underhållning just nu. Efter en längre torka har jag fastnat i flera stycken tv-serier och poddar.

Jag är ju förtjust i skräck och science fiction och har även halkat långt in på ämnet UFO. Jag skall nu berätta om två podcasts som jag mysryser åt. 

1. Unexplained Encounters

Den här amerikanska podden består av avsnitt på uppåt sex timmar med skräckhistorier från lyssnare. Rolig detalj är att nästan alla berättelser är upplästa av poddens upphovsman Darkness Prevails (vadå, han heter så). Jag älskar hans röst, samtidigt som meningar som "I was a chubby teenage girl" blir extra intressanta med hans stämningsfulla mansröst. 

Jag tror jag har lyssnat på varenda avsnitt av den här podden och lyssnat om flera. Vad är det som gör att den är så underbar att somna till? Uppläsarens säkra, jämna ton. Innehållet som ibland får en skön rysning att rinna nedför ryggen. De fantasieggande ämnena som öppnar dörren till det oförklarade. Berättelserna går nästan aldrig för långt, utan stannar vid det kittlande. Två gånger har podden följt med mig in i drömmar där jag känt mig både lycklig och rädd.

2. Uncanny

Den här podcasten från BBC tar ett fräscht grepp på oförklarade händelser. Med lyxiga intervjuer med ögonvittnen undersöker den allt från spökerier till flygande tefat. Podden försöker förklara dessa fenomen med hjälp av perspektiv från forskare, psykologer såväl som medium och spökjägare. Skeptiker och "believers". 

Den här podden är en sån guldgruva för mig. Jag fastnar för hur människorna som har varit med om något oförklarligt aldrig hör till gruppen "believers". Ta som exempel ateisten Laura som inte tror på liv efter döden, men som såg sin bästa väns spöke strax innan hon fick beskedet att vännen dött. När är ett medium några år senare hälsade bästa vännens sista ord till Laura ("Keep partying Laura Bear") blev Laura inte glad. Hon blev förbannad och kände sig fortfarande förbannad när hon återberättade historien. Det här säger en del om upplevelserna människor kan ha. De kan inte förklara det, men de har upplevt det. Det är inte tydligt för den som har upplevt händelsen vad det var. Alla söker sina egna förklaringar och många har stannat vid att de inte kommer förstå vad som hände.